Proszę określić typ placówki, którą Państwo zarządzacie a dokumentacja i treści dla niej będą widoczne jako pierwsze. Szkoła Przedszkole

Dokumentacja dyrektora

SZKOLENIA WIDEO

NIEZBĘDNIK PRAWNY


Nadzor-pedagogiczny.pl Porady prawne Szef kuchni zatrudniany w publicznej szkole z internatem prowadzonej przez jednostkę samorzadu terytorilnego musi posiadać wykształcenie średnie zawodowe lub zasadnicze...

PORADA PRAWNA

08 lipca 2015 Kadry

Jakie wymagania powinien spełniać przyszły szef kuchni internatu. Jakie procedury muszą zostać zrealizowane przez szkołę. Kto jest odpowiedzialny dyrektor szkoły czy kierownik internatu za ich realizacje. W internacie mieszka młodzież szkolna około 100 osób.

Szef kuchni zatrudniany w publicznej szkole z internatem prowadzonej przez jednostkę samorzadu terytorilnego musi posiadać wykształcenie średnie zawodowe lub zasadnicze zawodowe i tytuł mistrza w zawodzie oraz co najmniej 4-letnie doświadczenie zawodowe. Wymogi takie określa załącznik nr 3 część IV tabela H lp. 45 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 2009 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (Dz. U. z 2014 r., poz. 1786 z późn. zm.). Przed przyjęciem nowego szefa kuchni szkoła może, ale nie musi przeprowadzić konkursu na wolne stanowisko.
Skierowanie na badania wstępne i badania sanitarno – epidemiologiczne przed zatrudnieniem, zawarcie umowy o pracę i skierowanie pracownika na szkolenia bhp należą do obowiązków dyrektora szkoły, chyba że do wykonywania czynności w imieniu praodawcy wobec pracowników, dla których miejscem pracy jest internat, dyrektor upoważnił kierownika internatu (art. 39 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.). Taki zakres obowiazków dyrektora wynika z organizacji szkoły, gdyż internat wchodzi w jej skład i nie jest odrębnym podmiotem.
Jeśli dotychczas stanowisko szefa kuchni nie istniało, a katalog stanowisk niepedagogicznych zawiera przykładowo regulamin wynagradzania, regulamin powinien zostać zmieniony przez dyrektora, a jeśli w szkole działa związek zawodowy – w uzgodnieiu z organizacją związkową (art. 77 [4] § 4 k.p.).
Ewentualne dalsze czynności lub procedury mogą zostać określone w statucie szkoły, regulaminie internatu lub innych wewnętrznych regulacjach, a nawet wynikać z przyjętej praktyki. Przykładowo jeśli w szkole przygotowuje się zakres obowiązkow poszczególnych pracownikow, należaloby także opracować je dla szefa kuchni, a ponadto poinformować innych pracowników kuchni o zasadach i zakresie podporządkowania szefowi.
 

Jeśli napotkaliście Państwo na podobny problem i chcielibyście uzyskać indywidualną poradę ekspercką - prosimy o zadanie pytania ekspertom​.

Jeśli chcecie Państwo w nieograniczonym stopniu korzystać z indywidualnych
porad prawnych dostosowanych do potrzeb placówki prosimy o wykupienie
abonamentu.


Gwarantujemy zgodność z obowiązującymi
przepisami prawa.

PODOBNE PROBLEMY

Zamów bezpłatny biuletyn informacyjny. Śledź na bieżąco:
  • Komunikaty z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Kuratorium Oświaty!
  • Porady i opinie ekspertów.
  • Nowe narzędzia dla dyrektorów placówek oświatowych.
  • Bieżące informacje prasowe





Copyright 2024 Forum Media Polska sp. z.o.o | Redesign: Duind.com

ZAWARTOŚĆ

KONTAKT