Proszę określić typ placówki, którą Państwo zarządzacie a dokumentacja i treści dla niej będą widoczne jako pierwsze. Szkoła Przedszkole

Dokumentacja dyrektora

SZKOLENIA WIDEO

NIEZBĘDNIK PRAWNY



Komunikaty MEiN

Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z otwarciem przedszkoli

GIS wydał szczegółowe wytyczne przeciwepidemiczne dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3. Dotyczą one m.in.: organizacji opieki, higieny, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni oraz gastronomii.

W materiałach zostały opisane także zasady postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia u personelu. Załącznikami do wytycznych są szczegółowe instrukcje: mycia i dezynfekcji rąk oraz prawidłowego zdejmowania maseczek i rękawiczek. Wytyczne będą wsparciem dla organów prowadzących oraz dyrektorów szkół w organizowaniu bezpiecznej opieki nad dziećmi.

Organizacja opieki

W wytycznych znalazły się zalecania dotyczące m.in. liczebności grup oraz minimalnej przestrzeni do wypoczynku, zabawy i zajęć. Główny Inspektor Sanitarny wskazuje, że w grupie powinno przebyć do 12 dzieci. W uzasadnionych przypadkach, za zgodą organu prowadzącego, można zwiększyć liczebność grupy nie więcej niż o 2 osoby.

Grupa powinna przebywać w wyznaczonej i stałej stali. Z pomieszczenia tego należy usunąć przedmioty, których nie można łatwo i skutecznie dezynfekować. Organizując pracę przedszkola, dyrektorzy powinni ponadto uniemożliwić kontakty poszczególnych grup dzieci oraz maksymalnie ograniczyć kontakty z osobami z zewnątrz.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

W tej części znalazły się m.in. zalecenia dotyczące regularnego mycia rąk przez dzieci oraz obligatoryjnej dezynfekcji rąk dla osób dorosłych. Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje także monitoring codziennych prac porządkowych oraz dezynfekcję powierzchni dotykowych.

Gastronomia

W wytycznych zostały opisane zalecania w zakresie organizacji żywienia. Dotyczą one m.in. utrzymania wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych i sztućców. GIS rekomenduje ponadto zmianowe wydawanie posiłków, czyszczenie blatów i poręczy krzeseł po każdej grupie.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u personelu podmiotu

Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje opracowanie w każdej placówce procedury postępowania w przypadku zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19. W zaleceniach znalazły się założenia, które powinny zostać uwzględnione w takiej procedurze. Ponadto GIS wskazuje, że w każdej placówce powinno zostać wydzielone pomieszczenie, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych. Niezbędny jest także kontakt z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną oraz stosowanie się do innych zaleceń GIS.

 

Data: 2020/05/04

 
Zamów bezpłatny biuletyn informacyjny. Śledź na bieżąco:
  • Komunikaty z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Kuratorium Oświaty!
  • Porady i opinie ekspertów.
  • Nowe narzędzia dla dyrektorów placówek oświatowych.
  • Bieżące informacje prasowe





Copyright 2024 Forum Media Polska sp. z.o.o | Redesign: Duind.com

ZAWARTOŚĆ

KONTAKT