Dokumentacja dyrektora
Placówki oświatowe
Plany pracy
Kalendarz
Nadzór pedagogiczny
- Informacja o realizacji nadzoru pedagogicznego za rok poprzedni
- Plany nadzoru pedagogicznego 2024/2025
- Wzory dokumentów kontrolnych 2024/2025
- Sprawozdania z realizacji planu nadzoru pedagogicznego
Kontrola i wspomaganie
Zarządzanie placówką
- Aktualności i zmiany prawne
- Statuty, koncepcje pracy, uchwały
- Ochrona danych osobowych
- Procedury, regulaminy, wnioski
- Wypadki w placówkach, bezpieczeństwo
- Finanse i majątek
Zarządzanie kadrą
- Dokumentacja kadrowa
- Awans zawodowy
- Ocena pracy nauczyciela
- Działalność zespołów przedmiotowych i zadaniowych
- Konkurs na dyrektora
Kontrola zarządcza
- Kontrola zarządcza w pigułce
- Standardy grupy A
- Standardy grupy B
- Standardy grupy C
- Standardy grupy D
- Standardy grupy E
Dydaktyka
SZKOLENIA WIDEO
NIEZBĘDNIK PRAWNY
Komunikaty MEiN
Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z otwarciem przedszkoli
W materiałach zostały opisane także zasady postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia u personelu. Załącznikami do wytycznych są szczegółowe instrukcje: mycia i dezynfekcji rąk oraz prawidłowego zdejmowania maseczek i rękawiczek. Wytyczne będą wsparciem dla organów prowadzących oraz dyrektorów szkół w organizowaniu bezpiecznej opieki nad dziećmi.
Organizacja opieki
W wytycznych znalazły się zalecania dotyczące m.in. liczebności grup oraz minimalnej przestrzeni do wypoczynku, zabawy i zajęć. Główny Inspektor Sanitarny wskazuje, że w grupie powinno przebyć do 12 dzieci. W uzasadnionych przypadkach, za zgodą organu prowadzącego, można zwiększyć liczebność grupy nie więcej niż o 2 osoby.
Grupa powinna przebywać w wyznaczonej i stałej stali. Z pomieszczenia tego należy usunąć przedmioty, których nie można łatwo i skutecznie dezynfekować. Organizując pracę przedszkola, dyrektorzy powinni ponadto uniemożliwić kontakty poszczególnych grup dzieci oraz maksymalnie ograniczyć kontakty z osobami z zewnątrz.
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni
W tej części znalazły się m.in. zalecenia dotyczące regularnego mycia rąk przez dzieci oraz obligatoryjnej dezynfekcji rąk dla osób dorosłych. Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje także monitoring codziennych prac porządkowych oraz dezynfekcję powierzchni dotykowych.
Gastronomia
W wytycznych zostały opisane zalecania w zakresie organizacji żywienia. Dotyczą one m.in. utrzymania wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych i sztućców. GIS rekomenduje ponadto zmianowe wydawanie posiłków, czyszczenie blatów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u personelu podmiotu
Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje opracowanie w każdej placówce procedury postępowania w przypadku zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19. W zaleceniach znalazły się założenia, które powinny zostać uwzględnione w takiej procedurze. Ponadto GIS wskazuje, że w każdej placówce powinno zostać wydzielone pomieszczenie, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych. Niezbędny jest także kontakt z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną oraz stosowanie się do innych zaleceń GIS.
Data: 2020/05/04
- Komunikaty z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Kuratorium Oświaty!
- Porady i opinie ekspertów.
- Nowe narzędzia dla dyrektorów placówek oświatowych.
- Bieżące informacje prasowe